Sumi-E penselen

Nieuwe penselen recht uit de winkel, ook bij Annemie bevatten een gomlaag, die ze mooi strak en glad maakt. Deze laag is ook functioneel: het penseel is minder kwetsbaar tijdens vervoer en minder bevattelijk voor mot. Denk je maar eens in wat voor schade een mot kan veroorzaken in een container penselen!
Vaak zit er ook nog een plastic hoesje om. Dit hoesje gooi je weg en het penseel voor gebruik in water (nooit heet) zetten om los te weken. Zodoende zwelt het penseel en past het hoesje ook niet meer, bovendien zou het ervoor zorgen dat schimmels zich kunnen ontwikkelen.
Is het penseel eenmaal los geweekt, laat het dan nooit meer in water staan .

Nooit schoonmaken met zeep. Alleen ronddraaien in een schone pot water om uit te spoelen. Daarna het best ophangen.
Vervoer kan het beste in een ademend matje.

 

De eerste indeling die je zou kunnen maken is tussen de zachte en de hardere penselen.

 

Omdat het helemaal afhankelijk is van wat je gaat schilderen en het ook heel persoonlijk is hoe een penseel jou bevalt is het wellicht een beetje “kort door de bocht” om te beweren dat de donkere penselen het best zijn. Ook zijn alle penselen handgemaakt en hangt het er ook vanaf hoe de uitval is.

 

Combinatie penselen

Om de kwaliteiten van de zachte penselen, dus zachte rondingen en groot absorberend vermogen te combineren met de hardere; meer stevigheid, makkelijker te sturen en te laden en bovendien gemakkelijker een punt vormend te combineren hebben veel penselen een combinatie van beide. De kern is dan meestal zacht, dus van geit. Rondom vaak pony haar.
De hele grote penselen zijn vrijwel altijd van paardenhaar gemaakt en daardoor in verhouding niet eens zo duur.

 

De houder is meestal van bamboe maar ook wel van hardhout, palissander gemaakt. Kostbare penselen hebben vaak een lusje aan het einde om ze aan een penselen rekje op te hangen. Sommige penselen hebben dicht bij de haarinzet een draadomwikkelde houder die voor extra vochtopname zorgt. Zorg dat je de draad weer vastzet als deze loskomt. Vaak komt meteen na de haarinzet een donkerkleurige houder gemaakt van koeienhoorn.

 

Verder zie je ook felle haarkleuren in de handel zoals knalrood en zwart. Dit is louter decoratief. Opgelet, er worden in de handel ook donkergeverfde geitenharen penselen aangeboden en verkocht voor wezelhaar/marterhaar. De hele grote penselen zijn bijna altijd van paardenhaar met een houder van been.

 

Het blijft een kwestie van vertrouwen, want door de het hoesje eromheen in de winkel kun je een penseel nooit goed beoordelen. Kijk ook naar eventuele barstjes bij het begin van de houder want die barst wordt gegarandeerd steeds groter.

 

Dan zijn er nog de prachtige, eigenlijk bedoeld als reisset, complete dozen, veelal gevoerd met rood fluweel. Waar de drie van de zogenaamde” vier juwelen uit de boekenkast” in zitten: penseel, inktstaaf en inktsteen.
Papier is het vierde juweel. Helaas zijn de bijgeleverde penselen meestal waardeloos.